Ateneu Popular 9 Barris (Bidó de Nou Barris)

Identificació de l’entitat/empresa/institució/organisme

Nom/Denominació Ateneu Popular 9 Barris (Bidó de Nou Barris)
Adreça postal c/portlligat 11-15 08042
Localitat Barcelona
Comarca Barcelonès
Telèfon entitat 933509475
Correu electrònic formacio@ateneu9b.net
Pàgina web http://www.ateneu9b.net

Missió de l’entitat/empresa/institució/organisme

El principal objectiu del projecte Ateneu és fomentar la participació, la creació i la relació entre les persones en el camp de la cultura, per tal d’aconseguir el seu desenvolupament social des dels valors d’independència, autonomia, solidaritat, respecte, sostenibilitat i qualitat.

El circ ha estat una de les principals activitats de l’Ateneu des del seu començament (any 1977), conjuntament amb altres manifestacions artístiques: teatre, música, debats, exposicions, tallers… La col•laboració voluntària d’un ampli grup de persones compromeses amb el projecte, és un dels principals factors que ho fan possible. Són gran quantitat de projectes els que formen part de la formació i el circ social a l’Ateneu. L’Escola Infantil i Juvenil de Circ, els tallers amb els casals infantils, amb col•legis o instituts, són alguns dels exemples.

L’Associació Bidó de Nou Barris ha rebut:
• El reconeixement de l’Ajuntament de Barcelona per la seva tasca educativa l’any 2000.
• El Premi Honorífic Butaca el 2009 per la formació i la difusió del circ com a eina de transformació social.
• El Premi enllaç 2009 al millor intercanvi juvenil de Barcelona.

Principals projectes que du a terme

Nom/Denominació Consisteix en
 Producció pròpia d’espectacles: o El Circ d’Hivern, un gran espectacle de circ per a totes les edats durant el període nadalenc.

o Els Combinats de Circ: laboratoris d’experimentació i de difusió de noves propostes i números en el camp circense.

 Difusió de propostes d’àmbit nacional, estatal i internacional, tot realitzant una programació específica de circ.  
 La Formació i el Circ Social, una eina d’educació en valors i transformació de la societat. o Escola Infantil i Juvenil de Circ amb 100 alumnes entre 6 i 17 anys, 16 mestres i més de 12 tècniques.

o Circ Èxit, Circ al currículum escolar en coordinació amb el Consorci d’Educació i on l’alumnat es pot treure el graduat escolar a través de la formació en circ.

o Formació en circ amb els casal infantils i els adolescents del barri, del qual es beneficien més de 90 infants i adolescents

o Formació en circ amb persones amb discapacitat intel•lectual i física.

o Grup de Percussió.

o Intercanvis juvenils en circ.

o Formació de Formadors en Circ Social.

   
Sector al que pertany l’entitat/empresa/institució/organisme entitat sense ànim de lucre
Territori de la intervenció Local, Comarcal, Estatal, Internacional
Població amb que treballa Infància, Adolescència, Joventut, Persones adultes, Gent Gran, Col·lectius específics
Col.lectius específics amb que treballa

Discapacitat física i intel·lectual

Àmbit d’intervenció de l’Animació Sociocultural En l’àmbit del lleure, En l’àmbit de la cultura, En desenvolupament comunitari, En l’assistència socioeducativa

Recursos humans de l’entitat. Per realitzar les accions d’animació sociocultural, l’entitat compta amb:

  Quants? (posa el nombre)
Professionals 15
Voluntaris 20
Quins perfils professionals? Quina formació tenen?
Diplomats i llicenciats  

Alguns trets característics que vinculen l’entitat/empresa/institució/organisme a l’animació sociocultural.

L’Ateneu Popular de Nou Barris funciona des de 1977 i està gestionat per una associació: el Bidó de Nou Barris, una entitat sense ànim de lucre arrelada al territori. És un model de gestió que es coneix com a “Gestió Ciutadana”. Bidó aposta per la cultura com a mitjà de transformació social i la vinculació territorial com a forma d’aconseguir la participació en el projecte. El Bidó s’organitza a través de la Comissió Gestora elegida per l’assemblea de socis i per diferents comissions de treball, en les quals poden participar totes les persones interessades. Aquesta participació és, de fet, un dels principals pilars de l’acció i el que realment dóna sentit a la paraula “popular” del projecte Ateneu. Les diferents comissions responen a diferents inquietuds, facetes i necessitats del projecte. I s’organitzen en àmbits com la programació, la comunicació, criteris artístics, formació, etc. En definitiva, totes les accions que es porten a terme són decidides, impulsades i valorades per persones que sumen l’esforç de manera voluntària.

Eix artístic, educatiu i de desenvolupament comunitari
El Circ ha estat, des dels seus inicis, l’eix artístic i l’element identificador de l’Ateneu a Barcelona i a la resta de Catalunya. Alhora ha jugat un paper referencial en l’àmbit nacional i internacional, tot esdevenint un espai que ha possibilitat l’intercanvi amb artistes i persones formadores estrangeres i projectes d’abast transnacional. Així, de l’Ateneu han sorgit un bon nombre d’artistes i companyies. Sota el seu aixopluc s’han creat iniciatives com l’Associació Escola de Circ Rogelio Rivel i l’Associació de Circ de Catalunya, que posteriorment passà a dir-se Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). Les propostes que es desenvolupen fomenten la construcció, l’enfortiment i l’empoderament de les persones que formen part del projecte i les relacions que s’estableixen entre elles, tot revertint en la comunitat en la que viuen. Formar part del projecte Ateneu implica passar de ser espectador passiu a agent actiu.

En l’actualitat els programes de promoció i creació de l’activitat circense són:
 Producció pròpia d’espectacles:
o El Circ d’Hivern, un gran espectacle de circ per a totes les edats durant el període nadalenc.
o Els Combinats de Circ: laboratoris d’experimentació i de difusió de noves propostes i números en el camp circense.
 Difusió de propostes d’àmbit nacional, estatal i internacional, tot realitzant una programació específica de circ.
 La Formació i el Circ Social, una eina d’educació en valors i transformació de la societat.
o Escola Infantil i Juvenil de Circ amb 100 alumnes entre 6 i 17 anys, 16 mestres i més de 12 tècniques.
o Circ Èxit, Circ al currículum escolar en coordinació amb el Consorci d’Educació i on l’alumnat es pot treure el graduat escolar a través de la formació en circ.
o Formació en circ amb els casal infantils i els adolescents del barri, del qual es beneficien més de 90 infants i adolescents
o Formació en circ amb persones amb discapacitat intel•lectual i física.
o Grup de Percussió.
o Intercanvis juvenils en circ.
o Formació de Formadors en Circ Social.

L’Ateneu Popular 9Barris és una manifestació clara de com la pedagogia social i l’art poden unir-se per aconseguir fins comuns i generar espais de socialització alternatius on es posa a disposició de tothom un escenari per gaudir i entrar en contacte amb diferents formes de fer art.