laculturaCOM – Del 17 al 26 de març

07/03/2022 at 12:37 pm  •  Posted in Activitats, Participació, Trobada by

La Xarxa d’Espais Comunitaris (XEC) presenta laculturaCOM, la primera festa organitzada de forma conjunta pels diversos projectes de la XEC. Del 17 al 26 de març trobareu xerrades, tallers i concerts a diferents espais emmarcats en una manera d’entendre la cultura que posa el focus en el COM, i no només en el QUÈ.

La XEC són una xarxa d’espais i projectes horitzontals i arrelats al territori, que es doten de la gestió comunitària com a forma d’organitzar-se des de baix, amb horitzontalitat i transparència. Projectes transformadors més enllà de les lògiques capitalistes, infraestructures col·lectives al servei de les lluites que ens rodegen.

LaculturaCOM és una gran trobada que del 17 al 26 de març farà parada a diversos espais com la Lleialtat Santsenca, Can Ricart, el Casal de Barri Pou de la Figuera, a la Pl. Crist Rei de Manresa, a l’Ateneu L’Harmonia i a la Casa Orlandai, aglutinant un conjunt d’activitats pensades per a diversos públics. I per rematar-ho, el 26 de març cabarem amb una gran festa conjunta a l’Ateneu Popular de 9 Barris.

Una festa que començarà a les 11 h amb la xerrada «Comunitats organitzades, respostes col·lectives» i amb activitats familiars al carrer i espai de canguratge a la mateixa hora. El vermut musical amb el Cor Ateneu Rosa de Foc i el Cor del Convent de Pontós donarà pas al migdia i al dinar popular, al que li seguirà el quinto solidari. A les 17 h una nova taula rodona, en aquesta ocasió per parlar de cultura transformadora a les places i carrers. A les 19.30h gaudirem del Cabaret de circ, que lligarà a les 21h amb el sopar popular i concert de Madame Baiao. T’ho hem dit: és una festa i, per tant, no hi pot faltar la música. En aquesta ocasió comptarem amb The Gramophone Allstars Big Band, Pirat’s Sound Sistema DJ set i La Niña Mai. Totes les activitats són gratuïtes excepte el dinar i sopar popular, que serà a càrrec d’Altervents i tindrà un preu popular, i els concerts de nit, que ja pots comprar la teva entrada a un preu de 10€ .

També és una festa del pensament, la crítica i la reflexió. Des d’avui mateix podràs trobar a La Lleialtat Santsenca, Casa Orlandai, Ateneu L’Harmonia i Ateneu Popular de 9 Barris un suplement de La Directa on posem sobre la taula reflexions sobre la importància del com construir projectes i espais arrelats al territori, sobre la importància del com fem les coses. És una festa feta des de i per la comunitat, per això volem trobar-nos. Amb tu i amb les veïnes, on plegades puguem repensar quins reptes tenim però que alhora puguem divertir-nos fent un taller, un vermut o simplement ballar.


Programa complet: (activitats gratuïtes)

17 de març:

Què s’hi cou a Poblenou?

18h | Can Ricart (Poble Nou)

Organitza: Taula Eix Pere IV

Què s’hi cou a Poblenou? Són una sèrie de xerrades ràpides per part de diferents entitats
d’economia social i solidària del barri de Poblenou i districte de Sant Martí. L’objectiu d’aquest esdeveniment és que el veïnat conegui quines són les iniciatives que s’estan duent a terme al barri.

Cinefòrum Violeta:”Cuidar entre terres”

19h | Lleilaltat Santsenca (Sants)

Organitza: Lleialtat Santsenca

Un docuemental que ens parla de tres‌ ‌de‌ ‌les‌ ‌moltes‌ ‌dones‌ ‌convertides‌ ‌en‌ ‌migrades‌ ‌i‌ ‌desplaçades‌ ‌que‌ ‌treballen‌ ‌ cuidant‌ ‌lluny‌ ‌de‌ ‌casa‌ ‌seva,‌ ‌mentre,‌ ‌a‌ ‌la‌ ‌seva‌ ‌terra,‌ ‌altres‌ ‌dones‌ ‌omplen‌ ‌el‌ ‌buit‌ ‌quotidià‌ ‌per‌ ‌ sostenir-hi‌ ‌la‌ ‌vida.‌

19 de març:

Expressions del món

12h | Plaça Bonet i Moixí (Sants)

Organitza: Taula intercultural del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

Espectacle que combinarà expressions artisticoculturals d’arreu (dansa, poesia, arts marcials, capgrossos, etc.), expressades per entitats dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Es tracta d’una nova edició d’Expressions del món de la Taula intercultural del SESHB, que organitzem amb la Lleialtat Santsenca.

Les biblioteques d’objectes COM a eina comunitària

12h | Casal Barri Pou de la Figuera (Ciutat Vella)

Oganitza: Caixa d’eines i feines/ Casal de Barri Pou de la Figuera.

A Barcelona, com a d’altres llocs, s’estan estenent serveis del tipus biblioteca d’objectes. La majoria d’elles incorporen una vessant comunitària amb lògiques i dinàmiques molt similars a les de la gestió comunitària. De fet, en alguns casos formen part d’un espai d’aquest tipus. És el cas de la Caixa d’Eines i Feines i de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, els casals de Barri Pou de la Figuera i Ca l’Isidret, respectivament. En aquesta activitat les dues biblioteques i els dos Casals de Barri conversaran sobre aquestes relacions, i a continuació tindrem una activitat per conèixer la Caixa d’Eines i Feines.

Exposició fotogràfica: Barris en Dansa

12h | Lleialtat Santsenca (Sants)

Organitza: Lleialtat Santsenca

Exposició fotogràfica dels 12 anys del projecte de dansa comunitàtia Barris en Dansa. Fins al 31 de març.

Cèlia Marcé Oller: «Nus» (assaig obert)

19h | Lleilatat Santsenca (Sants)

Organitza: Lleialtat Santsenca

L’espectacle “Nus” és una peça poètica de circ contemporani en solitari i solitaria, que explora en escena la recerca del límit a partir de l’assaig-error, com un leitmotiv que funciona com a generador de l’acció.

Ruta “Poetitzem els murs”. Xarxa Poètica del Districte de Sant Andreu

11h | Ateneu L’Harmonia (Sant Andreu)

Organitza: Ateneu L’Harmonia

Diferents projectes i equipaments de Sant Andreu, com ara el Centre Cívic St Andreu, CC Sagrera, Tore de la Sagrera, Ateneu L’Harmonia, CC Bon Pastor, Can Clariana, CC Trinitat Vella, Biblioteca Sagrera-Marina Clotet, ens hem unit per crear la Xarxa Poètica de Sant Andreu; l’objectiu, apropar la poesia al carrer. I per això, poetitzarem diferents parets del poble, per després, acompanyades de les seves autores, conèixer els llocs i també les poesies seleccionades.

 
20 de març:

Fira Vegana Barcelona. Espai de trobada amb xerrada.

12h | Casal Barri Pou dela figuera. (Ciutat vella)

Organitza: Fira Vegana i Casal Pou de la Figuera

Mensualment en el casal de Barri Pou de la Figuera, es realitza la Fira vegana, on part de poder gaudir de un gran ventall d’alimentació i productes vegans, ofereixen xerrades, exposicions, i activitats relacionades amb el Veganisme. Fins a les 19h.


22 de març:

Pep Gol: Els colors del jazz. Audicions musicals per escoles

10.30h | LLeialtat Santsenca (Sants)

Organitza: Lleialtat Santsenca

Aquesta audició és un recorregut per algunes de les millors músiques que ens ha donat el jazz en els últims cent anys. A més de descobrir les possibilitats sonores dels instruments i recordar grans intèrprets i compositors.

Cinefòrum: “Aigua Tèrbola: el negoci d’Agbar a Mèxic

19h | Ateneu L’Harmonia (Sant Andreu)

Organitza: Ateneu L’Harmonia i Enginyers Sense Fronteres

Quins impactes ha tingut Aigües de Barcelona a Mèxic des de la seva arribada el 2001? A través d’aquest cas concret, el documental explora el paper de les transnacionals com Agbar a països de Sud i com està aprofitant la suavitat normativa del context per als seus beneficis en el negoci de l’aigua. El documental també ens permetrà conèixer quines lluites planten cara a la seva avarícia i com es connecten amb el moviment per l’aigua pública i democràtica a Catalunya.

 
23 de març:

Bots Pel Canvi

18h | Plaça Crist Rei (Manresa)

Organitza: Basket Beat

Un projecte basat en la trobada i la mobilitat a l’espai públic de diferents persones d’entorns, realitats i edats diferents de la ciutat, amb la intenció de generar un espai de trobada i també de debat on preguntar-nos quina és la Manresa transformadora que voldriem viure.


24 de març: 

Cinefòrum Violeta: «Veïnatges forçats»

19h | LLeialtat Santsenca (Sants)

Organitza: Lleialtat Santsenca

Des que es va edificar la Prisión Provincial de Mujeres de Barcelona l’any 1963, Trinitat Vella ha estat un barri tancat en una presó que ocupa una quarta part de la seva superfície. El documental recull el testimoni d’algunes de les dones empresonades i les
movilitzacions dels col·lectius i entitats feministes que a inicis de la Transició reclamaren l’amnistia pels delictes específics de la dona pels carrers del barri i davant de la presó.

Jam Session del Taller de Músics

20h | Ateneu L’Harmonia (Sant Andreu)

Organitza: Ateneu L’Harmonia

Fruit de la col·laboració i cooperació entre L’Harmonia i el Taller de Música, cada primer dijous de mes podem gaudir de la jam a càrrec de l’alumnat del Taller.

25 de març:

Altres escenaris possibles: passejada musical pel barri amb Nando Cruz i concert amb Adama Cissokho

18h | Casa Orlandai (Sarrià)

Organitza: Casa Orlandai

Una passejada que posa el focus en espais poc habituals per escoltar tot tipues de múisiques. Participen: Ital Skol, EMM Can Ponsic, Bar Gerbard, CC Sarrià, Escola de música l’Antàrtida, Indian Runners i Teatre de Sarrià.

26 de març:

Durant tot el dia. Festa dels Espais Comunitaris. – Ateneu Popular de 9 Barris (9 barris). Organitza: XEC (Xarxa d’Espais Comunitaris).

  • 11h a 13h. Comunitats organitzades, respostes col·lectives. Amb Ateneu Comacros (Salt), La Casa Invisible i La Medusa Colectiva (Málaga), La Ingobernable (Madrid), Caixa Eines i Feines (Barcelona). Dinamitza: Mariona Soler i Joana Calsamiglia.
  • 11h a 14h. Activitats familiars al carrer. Espai infantil amb Tata Inti ( 0-6 anys), Taller de circ de l’Ateneu ( 6-12 anys) i espai de canguratge.
  • 13h. Vermut musical. Amb Cor Ateneu Rosa de Foc i Cor del Convent de Pontós.
  • 14h. Dinar popular*, a càrrec d’Alterevents i Quinto Solidari. *Ben aviat informació sobre la reserva i venda de tiquets.
  • 17h. Cultura transformadora a les places i carrers. Amb Col.lectiu ¡Pal Fandango Vamos!, Comissió de festes de Carrer Papin i Sagunt, Llobregat Block Party i Taula Comunitària de Can Sant Joan Comtal. Dinamitza: Montse Santolino.
  • 19:30h. Cabaret de circ. Amb Circ Can Batlló, Arnau Itinerant, RAI i Ateneu del Raval.
  • 21h. Sopar popular* amb concert de Madame Baiao. *Ben aviat informació sobre la reserva i venda de tiquets.
  • 22.30h. Concerts al teatre. Amb The Gramophone Allstars Big Band, Pirat’s Sound Sistema DJ set i La Niña Mai. Preu de l’entrada: 10€.