La Comissió Acadèmica de Consell de Govern de la Universitat de Barcelona, en la sessió ordinària duta a terme el dia 21 de juny de 2023, va acordar aprovar i atorgarel Premi Extraordinari de Màster que va finalitzar en el curs 2021-2022 a la recerca “El circ social a la construcció de ciutadania. Un estudi des de les competències ciutadanes per a una cultura democràtica”. Ha estat realitzada per l’Antonio Alcántara amb la tutorització d’Asún Llena. I s’ha desenvolupat en el marc del Màster Intervencions Socials i Educatives de la Facultat d’Educació de la UB.
La investigació premiada té com a objectiu indagar en el paper del circ social per a la construcció de ciutadania a través de l’aprenentatge i la pràctica de les competències ciutadanes. El circ social permet aprendre circ i generar espais de creació col·lectiva amb la intenció de promoure l’apoderament personal, grupal i comunitari per a la millora de la qualitat de vida dels participants i la societat que els envolta. Aquesta pràctica educativa i artística es mostra com un escenari ideal per aprendre i posar en pràctica competències ciutadanes. Aquestes competències s’entenen com el conjunt de coneixements, capacitats, habilitats i actituds necessàries per donar resposta els reptes d’una societat interconnectada, amb un creixement econòmic desigual i cada cop més diversa culturalment.
Investigacions anteriors s’han centrat en l’espai de treball personal i grupal del circ social, però encara hi ha poca literatura sobre la construcció de comunitat i ciutadania. Aquesta investigació aprofundeix qualitativament, des d’un enfocament proper a l’anàlisi de casos i utilitzant el marc de les competències per a una cultura democràtica elaborat pel Consell d’Europa (2018) amb la intenció de donar eines innovadores als i les educadores per ensenyar a les persones com conviure en pau en societats diverses. Per això s’han seleccionat dos projectes que utilitzen el concepte de circ social, tenen perspectiva comunitària, han realitzat una formació de formadors/es de circ social i formen part de la Federació de Escoles de Circ Socioeducativa de l´estat espanyol. Es tracta de l’Ateneu Popular 9Barris en Barcelona i Donyet Ardit en Alacant.
S’ha recorregut a les entrevistes semiestructurades, al grup de discussió i a l’anàlisi documental i de dades. Els resultats apunten que el circ social és un escenari ideal per aprendre i practicar competències ciutadanes per a una cultura democràtica durant la classe, a la preparació de l’espectacle o mostra final i/o als espais comunitaris amb què es relaciona el projecte. Per això és necessari una posició per part de les persones impulsores del projecte davant del món on viuen i els reptes que es dibuixen.
Es pot accedir a la recerca completa en aquest link: https://educaciotransformadora.com/2022/09/12/el-circo-social-en-la-construccion-de-ciudadania/
- Popular
- Recent
- Comments
-
[Llibre] Intervenció socioeducativa amb joves
agost 8, 2017 -
Jornada formativa: Animació Sociocultural i mobilització social
juliol 14, 2016
-
Dissabte 16 de març – Assemblea General CASCAT
març 14, 2024 -
Nº 39 de la revista quadernsanimacio.net
gener 23, 2024 -
Jornades de debat. Moviments socials per l’animació sociocultural
novembre 24, 2023 -
Una recerca sobre circ social premiada per la Universitat de Barcelona
setembre 25, 2023