Art i Cultura en l’acció socioeducativa

09/04/2021 at 11:19 pm  •  Posted in Art, Cicles, Circ, Cultura by

Els proper dies 26 d’abril, i 10 i 31 de maig tindrà lloc la segona edició del cicle de conferències on line “Art i Cultura en l’acció socioeducativa”, una activitat que compta amb el suport de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, el CEESC, la Coordinadora per l’Animació Sociocultural de Catalunya, la Central del Circ i l’Ateneu Popular 9 Barris.

Popularment, el concepte d’art ha estat directament lligat a un univers ric i variat percebut com una cosa llunyana de la quotidianitat. Un món a part on l’accés és limitat i restringit a uns pocs escollits. Des de fa alguns anys, aquest concepte està canviant i l’art està tenint un nou rol, més centrat en el procés artístic i educatiu que en la idea d’obra acabada. Observem que la música, la dansa, el teatre, el circ, la pintura, el graffiti, etc. permeten que diferents persones, amb capacitats diferents, puguin participar simultàniament fent coses diferents per a un resultat estètic i per a un procés col·lectiu i transformador. I és que els llenguatges artístics són adequats per a facilitar i promoure l’apoderament perquè permeten desenvolupar alguns conceptes clau com la creativitat, la democràcia i la transformació.

Així, l’art permet repensar el món, proporciona eines per organitzar-se en col·lectiu i cercar altres maneres de construir-ho. Es converteix en una eina molt potent per l’acció socioeducativa que busca l’empoderament personal, grupal i comunitari. Cada vegada trobem més experiències en aquest sentit, les quals volem visitar i conèixer de la mà dels protagonistes: quins són els reptes als quals s’enfronten per a la construcció de metodologies, la gestió comunitària, la utilització dels llenguatges artístics, el rol de professional i el paper de l’espai públic.

PROGRAMA

 • Una mirada internacional al circ com eina educativa i d’empoderament
  Dilluns 26 d’abril, de 10.30 a 12.30h i de 17.30 a 19.30h (es repeteix la sessió al matí i a la tarda)
  Amb Ilaria Bessone i Tommaso Negri, de la xarxa italiana AltroCirco.
 • Propostes artístiques i educatives en els centres penitenciaris
  Dilluns 10 de maig, de 10.30 a 12.30h i de 17.30 a 19.30h (es repeteix la sessió al matí i a la tarda)
  Amb Àngela Peinado, responsable dels tallers artístics del centre penitenciari Brians2.
 • Diàlegs sobre circ, creació i acció socioeducativa
  Dilluns 31 de maig, de 10.30 a 14.30h.
  Amb Marissa Paituví, de la Central del Circ i Elies Martínez i Guille Vidal-Ribas, de l’Ateneu Popular 9 Barris.

#ArtCult_ES21

Accés lliure amb inscripció prèvia en aquest enllaç.